- 2023.03.06.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Fantázia
- Nehézség: Könnyű
- Előkészítés5 perc
- Sütés/főzés25 perc
- Adag4
- Megtekintés2 535
A kenyérimádók és egyben gluténérzékenyek egyik kedvenc kenyere lehet ez a zöldségkenyér, vagyis a brokkoli kenyér.
Meglepődnél milyen ízletes kenyérpótló lehetőség rejlik a megosztó brokkoliban. Isteni szendvicset lehet készíteni vele, néhány feltéttel kiegészítve, mint pl. salátalevél, paradicsom, sonka, tojás, sajt…ahogy Te szereted. De nagyon finom avokádókrémmel, humusszal megkenve, vagy akár önmagában pirítósként fogyasztva is. Nálunk gyakran kérik a kamasz korú gyerekeim vacsorára.
A brokkoli kenyeret sütőben szoktam készíteni egy sütéssel a család részére, azonban van, aki instant, időhiány miatt a mikróban készíti el. A mikróban mindössze 2 perc alatt megsül a kenyérszelet. Ha kedvet kaptál a kipróbálásához, ehhez nem kell mást tenned, mint kissé olajozz be egy kb. szendvicskenyér nagyságú szögletes tálat, és szedj annyi masszát, mellyel kívánt vastagságú kenyérszeletet kapsz. Ezt követően tedd a tálat a mikróba. 2 perc után kész a friss kenyérszelet.
Tippek, tanácsok a brokkoli kenyér elkészítéséhez
– A brokkoli nyersen, reszelve (vagy turmix géppel áttörve) adja a kenyér alapját. Kissé szemcsés, “morzsás” állagúnak kell lennie, a karfiol rizshez hasonlóan.
– A bemutatott receptben csicseriborsó lisztet használok, de ízlés szerint használhatsz bármilyen (sima vagy tönkölybúza-, quinoa, rizslisztet…)
– A liszt 1 púpos ek. liszt / tojás számolható. A tojás nagyságától és a zöldség nedvességétől függően kis mértékben változhat a lisztből felvett mennyiség.
– A magvakra ugyanez igaz. Az általam használt lenmag helyettesíthető, szezámmaggal, napraforgóval, chiamaggal is.
– Hermetikusan záródó dobozban tárolva vagy konyharuhába csomagolva, frissességét másnap is megőrzi.
– A receptben megadott mennyiségekből én 8 brokkoli kenyérszeletet készítettem. Te ízlés szerint készítheted vastagabbra a szeleteket, akkor értelemszerűen kevesebb fog kijönni belőle.
Brokkoli kenyér - ízletes kenyérpótló videó:
Hozzávalók
Receptleírás
Mosd meg alaposan a brokkolit, majd szedd cikkekre és egy aprítógép segítségével aprítsd fel. (Ennek hiányában le is reszelheted, de az sokkal "koszolósabb".)
Vegyél egy üvegtálat és az összes hozzávalót helyezd bele.
Keverd össze alaposan. A massza állaga kicsit morzsálódós lesz, de ne aggódj miatta.
Egy 46 cm*37 cm tepsibe helyezz egy sütő papírt, majd öntsd rá a masszát.
Egy szilikonkanál vagy fakanál segítségével terítsd el a masszát és egyengesd, simítsd el a felületét.
180 C fokra előmelegített sütőben süsd készre 25 perc alatt. Mikor készre sült, távolítsd el a sütőpapírt.
Szeleteld fel a kenyeret, kend meg és/vagy egészítsd ki feltétekkel ... és "jöhet a burkolás rész" 😊.
Jó étvágyat hozzá!
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Brokkoli kenyér
Hozzávalók
Follow The Directions
Mosd meg alaposan a brokkolit, majd szedd cikkekre és egy aprítógép segítségével aprítsd fel. (Ennek hiányában le is reszelheted, de az sokkal "koszolósabb".)
Vegyél egy üvegtálat és az összes hozzávalót helyezd bele.
Keverd össze alaposan. A massza állaga kicsit morzsálódós lesz, de ne aggódj miatta.
Egy 46 cm*37 cm tepsibe helyezz egy sütő papírt, majd öntsd rá a masszát.
Egy szilikonkanál vagy fakanál segítségével terítsd el a masszát és egyengesd, simítsd el a felületét.
180 C fokra előmelegített sütőben süsd készre 25 perc alatt. Mikor készre sült, távolítsd el a sütőpapírt.
Szeleteld fel a kenyeret, kend meg és/vagy egészítsd ki feltétekkel ... és "jöhet a burkolás rész" 😊.
Jó étvágyat hozzá!
Szólj hozzá!